OBNAVLJAJU POGUBLJENE VEZE Hrvatsko iseljeništvo postaje prioritet Republici Hrvatskoj OBNAVLJAJU POGUBLJENE VEZE Hrvatsko iseljeništvo postaje prioritet Republici Hrvatskoj
TweetEmailPrint Ivana Perkušić je, nakon sastanka s argentinskim veleposlanikom, istaknula da je brojnost Hrvata u Argentini i njihova zastupljenost u svim sferama društvenog života... OBNAVLJAJU POGUBLJENE VEZE Hrvatsko iseljeništvo postaje prioritet Republici Hrvatskoj


Ivana Perkušić je, nakon sastanka s argentinskim veleposlanikom, istaknula da je brojnost Hrvata u Argentini i njihova zastupljenost u svim sferama društvenog života Argentine sjajna platforma za jačanje međusobnih odnosa dviju država te je naglasila kako Ured pruža pomoć u integraciji u hrvatsko društvo brojnim Hrvatima iz Argentine koji su se uselili u Hrvatsku

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić održala je sastanak s argentinskim veleposlanikom za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku, sa sjedištem u Budimpešti, Maximillianom Gregorijom Cernadasom.

Na sastanku se razgovaralo o argentinsko – hrvatskim odnosima i sličnostima naših naroda, otvorenosti argentinske kulture prema migracijama i značajnim Hrvatima u prošlosti i sadašnjosti Argentine. Nj. E. Cernadas istaknuo je da se susreo s predstavnicima niza institucija tijekom svog boravka u Zagrebu, a u svrhu jačanja hrvatsko – argentinskih odnosa. Pritom je naglasio potencijal i vrijednost brojne hrvatske zajednice u Argentini.

Zamjenica Perkušić se složila da je brojnost Hrvata u Argentini i njihova zastupljenost u svim sferama društvenog života Argentine sjajna platforma za jačanje međusobnih odnosa dviju država te je naglasila kako Ured tome pruža punu podršku, kao što pruža i pomoć u integraciji u hrvatsko društvo brojnim Hrvatima iz Argentine koji su se uselili u Hrvatsku.

Dodamo li vijestima o sve intenzivnijim aktivnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na povezivanju s iseljeništvom vijest da će HRT u siječnju 2018. godine pokrenuti cjelodnevni televizijski program namijenjen Hrvatima izvan domovine te međunarodnoj javnosti, jasno je da se odnosi Republike Hrvatske s hrvatskim iseljeništvom itekako popravljaju i intenziviraju, da hrvatsko iseljeništvo postaje, kako je i red,  vrlo važna tema u domovini Hrvatskoj.

Na HRT-u ističu, naime, da je “pokretanje Petoga programa Hrvatske televizije (HRTHTV 5), koji je namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti, u skladu s odredbama Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske”, predviđeno u siječnju 2018. 7

Novi televizijski program trebao bi biti emitiran na satelitskoj i internetskoj platformi, a u opisu programa ističu se emisije i vijesti vlastite produkcije iz drugih televizijskih programskih kanala.

Planirana je i posebna emisija za Hrvate izvan Hrvatske koja će, kako se navodi, “obrađivati toj ciljanoj publici posebno zanimljive teme iz njihova života te vijesti na stranim jezicima (engleski, španjolski, njemački)”.

Ovisno o mogućnostima HRT-a, u posebnim terminima trebale bi se “emitirati i promotivno-dokumentarne emisije na stranim jezicima radi promicanja hrvatskih kulturnih i turističkih vrijednosti za međunarodnu javnost“.

Prema planiranom, udio HRT-ove produkcije u tom programu bit će 70 posto, a HRT-HTV5 emitirat će 24 sata dnevno. U sadržaju televizijskog kanala za iseljeništvo predviđeno je minimalno 25 posto informativnog programa, po deset posto igranog, obrazovnog i znanstvenog, glazbenog i programa znanosti i kulture. Predviđen je i minimalni udjel od sedam posto zabavnog programa, religijski program sveden je na 0,5 posto, a udjeli sportskog, promotivnog i ostalih sadržaja još nisu definirani.

HRT-HTV5 pokreće se, kako ističu na javnoj radioteleviziji, na temelju Ugovora HRT-a i Vlade Republike Hrvatske potpisanog krajem rujna, a kojim se utvrđuju javna misija i programske obveze javnoga medijskog servisa te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje i koji će vrijediti od 1. siječnja 2018. do kraja 2022.

“Međunarodni televizijski programski kanal strukturiran je šire od zakonske obaveze informiranja pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te, osim informativnih, obuhvaća obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje”, ističe se u ugovoru.

VIDEO: Argentinski slavuj oduševljen ISKRENOŠĆU HRVATA: Ostajemo u DOMOVINI MOJE ŽENE!
BUDE OPTIMIZAM: Mladi iz HRVATSKOG ISELJENIŠTVA napokon će se moći upisati i studirati u Zagrebu

 

Komentari