”Pripremamo 2000 dokumenata o PLJAČKI hrvatskih ŠUMA koje ćemo predati šefici europskog USKOK-a!” ”Pripremamo 2000 dokumenata o PLJAČKI hrvatskih ŠUMA koje ćemo predati šefici europskog USKOK-a!”
TweetEmailPrint ‘Europski USKOK’ kojeg vodi Rumunjka koja se istaknula u borbi protiv korupcije (‘pozatvarala’ brojne ministre te druge političare) trebao bi procesuirati i krupni... ”Pripremamo 2000 dokumenata o PLJAČKI hrvatskih ŠUMA koje ćemo predati šefici europskog USKOK-a!”


‘Europski USKOK’ kojeg vodi Rumunjka koja se istaknula u borbi protiv korupcije (‘pozatvarala’ brojne ministre te druge političare) trebao bi procesuirati i krupni kriminal te pranje novca u Hrvatskoj, dakle ono što su DORH i USKOK, prema svemu sudeći, uglavnom prešutno tolerirali – jer EPPO provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica. Mnogi hrvatski prijavitelji korupcije, koji u Hrvatskoj doživljavaju stalni progon, šikaniranje, osvetu i prijetnje, jedva stoga čekaju da Ured europskog javnog tužitelja počne s radom. Posebno mu se raduju aktivisti Zelenog odreda, braniteljske udruge Vidra, koji su, kako tvrde, već pripremili opsežnu dokumentaciju za ‘slučaj šume’

Nepravda, nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija – glavni su razlozi iseljavanja više stotina tisuća hrvatskih građana iz Hrvatske u zadnjih nekoliko godina. Te je razloge, a ne siromaštvo, navelo, naime, 1200 ‘svježih’ hrvatskih iseljenika u Njemačku, prilikom nedavno provedenog znanstvenog istraživanja o uzrocima iseljavanja iz Hrvatske.

Rezultati tog istraživanja objavljeni su prije dvije godine u knjizi dr. Tade Jurića ‘Iseljavanje Hrvata u Njemačku – Gubimo li Hrvatsku?‘, a to je djelo, valja podsjetiti, razotkrilo obmane koje su godinama ponavljale vladajuće elite u Hrvatskoj, a prema kojima je, tobože, glavni razlog masovnog iseljavanja građana Hrvatske u zemlje EU financijske prirode, odnosno želja Hrvata da u bogatijim zemljama više zarađuju nakon otvaranje granica poslije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

”Hrvati odlaze jer misle da se hrvatsko društvo moralno slomilo, a ne zbog bolje zarade”, istaknuo je, između ostaloga, dr. sc. Tado Jurić, autor knjige u uzrocima iseljavanja.

Rumunjka kazneno procesuirala stotine političara, pa i više ministara

Hrvatski građani gladni pravde zato su s velikom nadom prije nekoliko mjeseci dočekali vijest da će europski simbol borbe protiv korupcije, poznata Rumunjka Laura Kovesi, uskoro voditi Ured europskog javnog tužitelja (svojevrsni europski USKOK), koji će biti neovisno tijelo Unije zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija..).

‘Europski USKOK’ trebao bi, naime, procesuirati i krupni kriminal i pranje novca u Hrvatskoj, dakle ono što su DORH i USKOK uglavnom prešutno tolerirali – jer EPPO provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica.

Mnogi hrvatski prijavitelji korupcije i kriminala, koji u Hrvatskoj doživljavaju stalni progon, šikaniranje, osvetu i prijetnje, jedva stoga čekaju da Ured europskog javnog tužitelja počne s radom.

Posebno mu se raduju aktivisti Zelenog odreda, braniteljske udruge Vidra, koji duže od dvije godine razotkrivaju te prijavljuju kriminal i korupciju povezane s prekomjernom sječom šuma i prodajom trupaca, no čije kaznene prijave, kako se čini, stoje duboko zakopane u ladicama DORH-a i USKOK-a.

Ovdje prenosimo njihovu objavu:

”Laura Kovesi – od jeseni šefica europskog Uskoka koja će odraditi sve ono što naše institucije nisu, a još odavno su morale. Samo za “slučaj šume” pripremili smo preko 2.000 dokumenata… Nećemo zaboraviti ni prijavu OLAF-u, svojevrsnoj policiji za sankcioniranje nenamjenskog trošenja novca iz EU fondova.
Obećali smo da nećemo odustati, pa eto, samo javljamo što sve odrađujemo, u kojoj smo fazi i da držimo obećanje!”, najavili su u srijedu 15. srpnja aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj Facebook stranici te su podijelili fotografiju žene koja je bila na čelu neovisne rumunjske antikorupcijske agencije (DNA) te je istražila i kazneno procesuirala stotine političara te korumpiranih visokih dužnosnika, dok je više ministara strpala iza rešetaka!

Kolakušić tužiteljicu upoznao sa stanjem u Hrvatskoj

Valja podsjetiti da se Laura Codruţa Kövesi, glavna tužiteljica Europske Unije, početkoom veljače ove godine  u Europskom parlamentu susrela s hrvatskim euro-zastupnikom Mislavom Kolakušićem, na marginama sjednice Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove

Rumunjka je tada u Europskom parlamentu predstavila ustroj Ureda europskog javnog tužitelja, a to je učinila pred članovima Odbora čiji su članovi i hrvatski europarlamentarci Mislav Kolakušić i Karlo Ressler.

Europsko javno tužiteljstvo trebalo bi djelovati od kraja 2020. godine. Prema informacijama objavljenim pred Odborom za pravosuđe Europskog parlamenta, nakon što aktivnosti započnu, Ured javne tužiteljice će se suočiti s najmanje 3.000 slučajeva koji će biti evaluirani (odnosno, bit će potrebno odlučiti koji se od njih moraju provesti pred EPPO-om, a koji pred nacionalnim tužiteljstvima). Ovome broju će se u prvoj godini aktivnosti dodati još najmanje 2.000 novih slučajeva.

“Studije pokazuju da milijarde eura nestaju u prekograničnim prevarama povezanima s PDV-om, da se desetine milijarde eura pronevjeruju u javnim nabavama, u korupciji daljnje desetine milijardi, govorimo o stotinama milijardi eura štete nanesene europskom proračunu i proračunima država članica. Mi sada imamo jedinstvenu priliku, imamo najbolju moguću osobu na čelu javnog tužiteljstva koja se dokazala u borbi protiv korupcije i spriječavanju pranja nova u svojoj domovini. Ne smijemo propustiti ovu jedinstvenu priliku i moramo osigurati sredstva za rad EPPO-a. Uz relativno mala sredstva bit ćemo u prilici vratiti milijarde eura europskom proračunu i samim državama članicama”, istaknuo je tada Mislav Kolakušić u objavi na svojoj web stranici: mislavkolakusic.eu.

U objavi prenesenoj na Kolakušićevu web stranicu istaknuto je, između ostaloga, da ‘zločinačko udruživanje radi izvlačenja javnog novca desetljećima već uništava i Hrvatsku, a od ulaska u Europsku uniju, europske subvencije u gospodarstvo i poljoprivredu omiljeno su područje kriminalnih aktivnosti, tako da se ova vijest itekako tiče i Hrvatske”.

Prema svemu sudeći, Laura Codruţa Kövesi, glavna europska tužiteljica, imati će pune ruke posla samo s prijavama kriminala u Hrvatskoj.

FOTO: preslika s FB stranice Zeleni odred – forum; screenshot videosnimke

 

Komentari