PROVJERENO PROZVALO POLICIJU: Gotovo ništa nisu činili da dođu do Škare, trgnuli se tek kada se priča USIJALA?! PROVJERENO PROZVALO POLICIJU: Gotovo ništa nisu činili da dođu do Škare, trgnuli se tek kada se priča USIJALA?!
TweetEmailPrint ”Kad sam izašla iz policije, on je znao da sam bila tamo. Uskoro mi je došla Škarina poruka u kojoj me ispitivao “kako... PROVJERENO PROZVALO POLICIJU: Gotovo ništa nisu činili da dođu do Škare, trgnuli se tek kada se priča USIJALA?!


”Kad sam izašla iz policije, on je znao da sam bila tamo. Uskoro mi je došla Škarina poruka u kojoj me ispitivao “kako su ti djeca, jesu li OK”, svjedočila je uplašena žena. ‘Mama, što nisam stariji da te zaštitim”, rekao joj je uplakani sin. Silovanje se, kaže, dogodilo 10. kolovoza. Dva dana poslije, sve je prijavljeno policiji, a žrtva je s reporterom Provjerenog razgovarala 13. dan. Do tog trenutka, policija mu nije ušla u trag. Novinari tvrde da su znali gdje je: bio je svo vrijeme aktivan na Facebooku. Iz policije ga čak ni telefonski nisu kontaktirali, već mu je putem tajništva autokluba poručeno da se javi…

Damir Škaro i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik ipak nisu uspjeli zabraniti TV prilog svjedočenja zaposlenice Auto kluba Siget o seksualnom napastovanju i silovanju u prostorijama Auto kluba. Emisija Provjereno Nove TV sinoć je emitirana i imala je zasigurno veliku gledanost.

I dobro je da je tako.

Iz emisije se, naime, može zaključiti da nadležne institucije (policija, DORH), prema svemu sudeći uopće ne bi odgovarajuće reagirale na prijavu silovanja (?!) da novinari Provjerenog iz dana u dan nisu ustrajno radili na priči, da nisu doznali sve bitne i za policiju dosta neugodne detalje te da nisu priču tako doveli do usijanja, nakon čega više ni policija (odnosno pojedinci unutar nje – jer u policiji rade i vrlo kvalitetni i moralni službenici) taj skandalozni slučaj nisu mogli ignorirati.

Novinari i urednici odlične emisije Provjereno tako su puno pomogli nesretnoj ženi, koja je pravilno zaključila (možda i na prijedlog odvjetnice ili liječnice) da jedino uz pomoć medija ima šanse u nadmetanju s moćnim bivšim saborskim zastupnikom i boksačem, Damirom Škarom (ovdje ne tvrdimo da je kriv, no policija već i na osnovu osnovane sumnje u silovanje mora reagirati).

Žalosno je, međutim, da pojedini novinari više čine, prema svemu sudeći, u borbi na suzbijanju nepravde, nasilja, kriminala i korupcije u Hrvatskoj od policije, DORH-a, USKOK-a i svih sudova zajedno (prisjetimo se slučaja Kuščević, pa jezovitog slučaja sumnjive smrti virovitičkog pročelnika Siniše Palma, pa tragičnog slučaja Kristina Vukasovića…)

Ovdje prenosimo ključne detalje svjedočanstva, zaposlenice koja optužuje Damira Škaru, snimljenog dva tjedna nakon napada:

Žena je, kako navodi Dnevnik.hr, prije mjesec dana uplakana, uplašena, posramljena nazvala reportera emisije Provjereno Ivana Čorkala. Rekla mu je da je silovana na radnom mjestu, Autoklubu Siget, a silovao ju je, kazala je, šef Damir Škaro. Samo nekoliko sati nakon što je prijavila silovanje, Škaro joj je poslao prijeteću poruku. Nakon što je prijavila napad, Damir Škaro danima nije ni ispitan, nego su mu samo preko tajnice ostavili poruku da se javi u nadležnu postaju?!

Na kraju je u srijedu 4. rujna – 25. dan nakon prijave, uhićen, na granici s BiH, ali tek nakon što su najave emisije Provjereno od njegovog slučaja učinile glavnu temu u državi.

”Svaka žena koja proživi ovakvu situaciju, počne se preispitivati je li ona kriva. I ja sam se tako osjećala, iako realno znam da mu nisam davala nikakve znakove. Mnoge cure koju su izlazile iz njegovog ureda, bile su uplakane i pod stresom. Mi, cure iz ureda dogovarale smo se da zajedno idemo doma u 16.00, da nam on ne bi nešto napravio. Pričale su mi, mnogima je svašta radio.

Nisam ga odmah prijavila zbog svoje djece. Rekla sam roditeljima što se dogodilo, oni su odmah htjeli da idemo u policiju, ali mene je bilo strah i sram. U ponedjeljak sam otišla liječnici da mi otvori bolovanje, ona je odmah shvatila što je bilo i uslijedila je prijava policiji.

Kad sam izašla iz policije, on je znao da sam bila tamo. Uskoro mi je došla Škarina poruka u kojoj me ispitivao “kako su ti djeca, jesu li OK””, svjedočila je i danas uplašene žene.

Za žrtvu je nova trauma bila trenutak kada su za sve doznala i njezina djeca.

”Plakali su skupa sa mnom. Riječi malenog u autu su bile: ‘Mama, što nisam stariji da te zaštitim”, rekla je žena, koja se ni u jednom trenutku nije osjećala zaštićenom.

S razlogom je imala taj osjećaj. Silovanje se, prema njezinom svjedočenju, dogodilo 10. kolovoza. Dva dana poslije nasilnik je prijavljen policiji, a žena je s reporterom Provjerenog razgovarala 13. dan. Do tog trenutka, policija mu nije ušla u trag. Nisu ga čak ni telefonski kontaktirali, već mu je preko tajništva autokluba poručeno da se javi policiji.

Točno tri tjedna od prijave policiji ekipa Provjerenog ponovno je razgovarala s žrtvom. U međuvremenu se štošta odigralo. Policija je za Škarom raspisala tjeralicu jer ga na poznatim adresama u Zagrebu nisu mogli pronaći. No Provjereno je doznalo gdje je. Hrvatsku je napustio istog dana kada je silovanje prijavljeno policiji. Otišao je u Bosnu i Hercegovinu 12. kolovoza u 18:50. I nije se vratio. Cijelo je vrijeme aktivan na Facebooku, ali i u pokušaju zataškavanja”, prenosi Dnevnik.hr.

Konačno je uhićen na graničnom prijelazu, kad se vraćao u Hrvatsku”.

Kasnije mu je, kako je poznato, istražni sudac odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Odmah nakon ispitivanja odvezli su ga u remetinečki zatvor, gdje će provesti najmanje mjesec dana.

Kako doznaje 24sata, tijekom istrage trebalo bi ispitati četiri svjedoka, tri žene i muškarca. Među njima su još dvije žrtve Škarina uznemiravanja i pravnica kojoj su se na to požalile te posrednik, preko kojega je Škaro žrtvi navodno ponudio 80.000 eura za šutnju.

Nekadašnji poznati boksač suočava se s dvije teške optužbe. Terete ga za silovanje i spolno uznemiravanje, dok je prijetnja “otpala” jer je sadržana u kaznenom djelu silovanja. Za kazneno djelo silovanja zapriječena je kazna zatvora od jedne do deset godina, dok je za spolno uznemiravanje, koje se ne progoni po službenoj dužnosti nego po prijedlogu oštećene, maksimalna kazna do jedne godine.

Morana Rabar, zagrebačka odvjetnica koja zastupa Škarinu žrtvu, rekla je da je njezina klijentica u teškom psihičkom stanju..

– Ona je pod dodatnim stresom zbog svega. Teško joj je sve to ponovno čitati i proživljavati – kratko je izjavila, kako prenosi 24sata.

FOTO: Screenshot videosnimke emisije Provjereno, Nova TV

Komentari