ZARAZA se proširila HNK-om, Uprava to skrivala od zaposlenih! Umjetnik NA KISIKU, djelatnici ogorčeni ZARAZA se proširila HNK-om, Uprava to skrivala od zaposlenih! Umjetnik NA KISIKU, djelatnici ogorčeni
TweetEmailPrint Jedan član zbora Opere hospitaliziran je u KBC Dubrava i ima teže simptome. Oboljelo i nekoliko belerina te još nekoliko članova ansambla HNK-a,... ZARAZA se proširila HNK-om, Uprava to skrivala od zaposlenih! Umjetnik NA KISIKU, djelatnici ogorčeni


Jedan član zbora Opere hospitaliziran je u KBC Dubrava i ima teže simptome. Oboljelo i nekoliko belerina te još nekoliko članova ansambla HNK-a, a mogu se očekivati i nova oboljenja, doznajemo od insajdera iz zagrebačkog HNK-a. Što je najgore, pokušaji ogorčenih djelatnika kazališne kuće da alarmiraju javnost zbog potencijalno opasne situacije, dosad su propadali, jer glavni mediji nisu htjeli(?!) objaviti informacije iz dramatičnog pisma kojega su im poslali umjetnici Opere HNK, a u kojem prozivaju Upravu i intendanticu zbog nedjelovanja i šikaniranja. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio je, kako doznaje direktno.hr, kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč!

U zagrebačkom HNK-u ovih je dana kulminiralo nakupljeno nezadovoljstvo umjetnika i drugih djelatnika zbog zataškavanja informacije o širenju koronavirusa unutar kazališne kuće, odnosno zbog skandaloznog nedjelovanja Uprave HNK u situaciji kada se daljnje širenje zaraze moglo spriječiti.

Zbog svega navedenog, jedan član zbora Opere hospitaliziran je u KBC Dubrava i ima teže simptome te prima kisik. Oboljelo i nekoliko balerina te još nekoliko članova ansambla HNK-a, a mogu se očekivati i nova oboljenja, doznajemo od naših insajdera.

Mediji odbili objaviti dramatično pismo umjetnika Opere HNK-a?!

Što je najgore, pokušaji ogorčenih djelatnika HNK-a da alarmiraju javnost zbog potencijalno opasne situacije, dosad su propadali, jer, kako doznajemo, glavni mediji nisu htjeli(?!) objaviti informacije iz dramatičnog pisma kojega su im poslali umjetnici Opere HNK, a u kojem prozivaju Upravu jer ih nije na vrijeme obavijestila o zaraženom kolegi.

Zbog skrivanja informacije o širenju zaraze od strane Uprave te zato jer djelatnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim statistom (još 29. listopada) nisu odmah poslani u samoizolaciju, zaraza se, kako doznajemo, nastavila danima širiti.

Premda bi to trebala biti glavna vijesti u medijima koji inače stalno izvješćuju i gotovo jedino o pandemiji, mediji su, prema našim informacijama, odbili objaviti tu inače autentičnu i provjerenu informaciju. Navodno, zbog dobrih veza intendantice Vrgoč s većinom glavnih medija…

Jedino je portal Direktno.hr sinoć (ponedjeljak 16. studenoga) objavio dramatično pismo umjetnika Opere HNK, ali i informaciju da je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Dubravke Vrgoč!

Potvrđena autentičnost skrivanih informacija

Protiv Vrgoč podignuta je i prijava Državnom inspektoratu radi nepravilnosti u radu HNK-a, navodi isti portal.

Od našeg dobro upućenog izvora danas (utorak 17. studenoga) doznali smo da je vijest o ‘puštanju’ zaraze da se širi unutar HNK točna, kao i da su točne sve informacije navedene u pismu umjetnika Opere HNK.

”Ovo što se događa je prelilo čašu! Na početku sezone rekli su da će paziti te da će svi članovi ansambla vježbati i nastupati uz određene epidemiološke mjere, ali ništa po tom pitanju nije učinjeno. Svi pjevači su jedan uz drugoga, pjevaju glasno i bez maski, istu pozornicu dijeli nekoliko ansambla i tako vrlo lako mogu zaraziti jedan drugoga”, tvrdi osoba dobro upućena u zbivanja unutar HNK-a.

Nakon provjere autentičnosti i točnosti navedenih podataka (autentični su), ovdje prenosimo prenosimo pismo umjetnika Opere HNK:

”Uprava HNK prekršila zakon o zaraznim bolestima”

”Mi djelatnici Opere HNK u Zagrebu smatramo da je Uprava HNK prekršila zakon o Zaraznim bolestima te izbjegla zaštiti svoje djelatnike svjesno nas izlažući riziku tako što je Uprava ODBILA obavijestiti ansamble o zaraženom statisti od kojeg se zaraza počela širiti.

Naime, nakon sporne predstave ‘Seviljskog brijača‘ 29. listopada 2020., jedan statist obolio je od Covida-19 te javio Upravi koja je nakon toga privatno obavijestila samo dvoje djelatnika, gospodina D. R. i gospođu I. L., dok je u predstavi sudjelovalo cca. 30-ak ljudi te je oboljeli dijelio garderobu s našim kasnije zaraženim kolegama.

Pritom su u bliskom kontaktu bile garderobijerke i šminkerice koje se ovom prilikom zaboravljaju te ih nikada nitko nije obavijestio o cijeloj situaciji. Dakle, jasno je da zaraza kreće iz garderobe HNK-a. Uprava to i dalje negira, međutim ansambl zbora opere od Uprave zahtijeva objašnjenje koje se moglo svesti na ‘ali statist je dobro, nema teži oblik bolesti’ te ‘nema potrebe za panikom’!!! Također sugerira se kolegama da se u javnost ide s teorijom kako se nisu zarazili unutar HNK.

Mišljenje dr. Bernarda Kaića glavnog epidemiologa, kojega je kontaktirala osobno naša kolegica, a ne Uprava čija je to bila dužnost, vrlo je jasno međutim u kontradiktornosti s informacijama i fotografijama koji oni službeno dobivaju od naše Uprave, a koja filtrira i modificira podatke o uvjetima u kojima mi radimo na sceni. BEZ DISTANCE, BEZ MASKE.

Njih 40-tak u operi simulirali orgije, povraćanje, puzanje po podu

Primjerice, u operi Carmen, čija je premijera bila 23. listopada na vrhuncu zaraze, gdje smo simulirali orgije, povraćanje, puzanje po podu, i to nas 40-ak na sceni!!!! Gospođa Vrgoč na svoju ruku potom mijenja uredbe i pravilnike od projekta do projekta. Tako smo u jednom danu dobili čak dva različita pravilnika. Higijena je pritom užasna. U Velikoj pokusnoj dvorani u kojoj održavamo probe, jedni nakon drugih, bez dezinfekcije, s nagomilanom prašinom i smećem po kutevima, bez stanke od pola sata, fluktuira i drama, i zbor, solisti, opera…

Nakon jednog sastanka, direktor Opere Marcello Mottadelli u jednom trenutku nakon sastanka pred nekolicinom kolega jasno priznaje svijest o svojoj odgovornosti i riziku kojem izlaže ansambl. Pritom, maestro potpuno gubi kontrolu nakon reakcije jedne kolegice, koja mu tri puta ponavlja pitanje zašto ne obavještava ansambl te da je to neozbiljno i neodgovorno ponašanje u ovakvoj situaciji. Gospodin ravnatelj gubi kontrolu i viče na kolegicu, ali nastavlja dalje svoju politiku, tj.direktivu Intendantice Vrgoč forsirajući daljnji rad Opere.

Probe staju tek kada kolege iz zbora i orkestra u cirkulirajućim mejlovima potvrđuju svoju zarazu. Uprava prisiljena stati s radom šalje samo dio ansambla na testiranje te nekim nejasnim neslužbenim dopisom bez pečata obavještava zbor i orkestar da su u izolaciji i to RETROGRADNO tjedan dana na bolovanju.

”Dobivamo optužujući mail dok vam ovo pišemo!”

Dan nakon toga sporni dokument povlače jer jedan od potpisnika ne želi potpisati taj dokument!! Dok vam ovo pišem, dobivamo optužujući mail od zamjenika sindikata predsjednika sindikata drame, Luke Dragića koji potpuno negira postojanje opasne situacije u operi. Isti nas optužuje za pomanjkanje dijaloga što je potpuno neutemeljeno jer mi, od travnja kad je iskrsnuo problem pokušavamo riješiti stvar razgovorom, dakle punih sedam mjeseci.

”Intendantica kaže da mi nemamo što zvati epidemiologe!”

Međutim svaka rasprava završi s insinuacijama intendantice ‘odvojite se onda od HNK’ te ‘nemate vi šta zvati epidemiologe, ja sam tu za vas’. Sve informacije koje dobiva Ministarstvo, HZJZ ili druge institucije, su MODIFICIRANE I NEREALNE stvarnim uvjetima rada. Kako je ona tu za nas može vam posvjedočiti nekoliko kolega zaraženih nemarom i nebrigom iste osobe.

”Žalostan primjer vladavine autokrata”

Želim na kraju naglasiti, mi Umjetnici Opere HNK Zagreb, svi volimo svoj posao, svoj poziv, odrastali smo odričući se u mladosti za svoj sadašnji posao. Scena nama znači život, ali način na koji se postupa s nama u Operi žalostan je primjer davno premašene vladavine autokrata i samovoljnih monarha”, stoji u pismu kojega su potpisali umjetnici Opere HNK Zagreb, a čiju kopiju uredništvo Promise.hr posjeduje.

Zboč čega je intendantica Vrgoč dopustila, prema svemu sudeći, širenje virusa, nije do danas posve jasno.

Novinari portala direktno poslali su, kako navode, upit glasnogovornici HNK i intendantici Vrgoč u kojemu su tražili da se Uprava očituje o navodima i optužbama djelatnika, no odgovore do objave svog teksta nisu dobili.

Do sada (utorak 17. studenoga oko podne), niti jedan hrvatski medij glavne struje, koliko nam je poznato, nije objavio ovu i više nego skandaloznu informaciju, informaciju koju šira javnost ima itekako pravo znati?!

FOTO: Screenshot arhivskih videosnimki s YouTube-a

”U strahu smo, a moramo glumiti; goniči robova nas stišću, BOJIMO SE OTKAZA, psihički je neizdrživo”

Medijski linčovali svećenika jer je za lockdowna držao misu, a ne žele objaviti da Uprava HNK skriva zarazu?!