‘Zašto Agencija spava dok je proizvođač krumpira Dodlek izložen mafijaškim metodama Andrejovog tajkuna?’ ‘Zašto Agencija spava dok je proizvođač krumpira Dodlek izložen mafijaškim metodama Andrejovog tajkuna?’
NEVIĐENI UDAR NA PLATEŽNU MOĆ GRAĐANA; USKORO ISTRAŽNO POVJERENSTVO?

‘Zašto Agencija spava dok je proizvođač krumpira Dodlek izložen mafijaškim metodama Andrejovog tajkuna?’

HrvatskaPolitika 21. rujna 2023. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Svjedočimo neviđenom udaru na platežnu moć građana te brutalnom povećanju dobiti pojedinih gospodarstvenika, a politička i medijska scena šuti! Kako je moguće da je... ‘Zašto Agencija spava dok je proizvođač krumpira Dodlek izložen mafijaškim metodama Andrejovog tajkuna?’


”Svjedočimo neviđenom udaru na platežnu moć građana te brutalnom povećanju dobiti pojedinih gospodarstvenika, a politička i medijska scena šuti! Kako je moguće da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila da imamo samo četiri proizvođača jaja, a jedini proizvođač jaja koji sustavno ulaže u domaću proizvodnju i u tehnologiju bude izvrgnut udarima koji ugrožavaju njegovu egzistenciju? Mi svjedočimo da uska skupina moćnika blokira institucije radi besramnog bogaćenja manjine na račun većine”, istaknula je Vidović Krišto, dok je dr. Lovrinović upozorio da Hrvatska ulazi u opasnu recesiju, odnosno u najgoru bolest – stagflaciju…

Svi oni koji su ovih dana išli u kupovinu u Konzum, ili u druge trgovačke lance, osobno su se mogli uvjeriti  da je Plenkovićeva pompozna najava snižavanja cijena velikog broja proizvoda, najobičnija propagandistička farsa. Jer, cijene gotovo svih artikala su ostale gotovo iste, a pojedina sniženja su – simbolički mala (što su jučer glasno i nezadovoljno  primijetili mnogi kupci u Konzumu u zagrebačkom Španskom).
O toj PR-ovskoj obmani, ali i o stvarnim uzrocima enormnog rasta cijena osnovnih proizvoda u Hrvatskoj jučer su u Saboru na zajedničkoj konferenciji za medije govorili zastupnica Karolina Vidović Krišto i ekonomski stručnjak te  profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Lovrinović.

‘Dobit Konzuma porasla za 250 posto!’

Zastupnica Vidović Krišto kazala je da je pokrenula inicijativu za imenovanje saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti institucija koje su dužne brinuti o stabilnosti inflacije, a to su: HNB, Vlada, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat.
”Ako cijena brašna poraste za 76 posto, cijena jaja 117 posto, cijena paste za zube  za 150 posto, dok istovremeno dobit vodećeg trgovačkog lanca Konzuma poraste za 250 posto onda jest riječ o tržišnom poremećaju, odnosno brutalnom udaru na egzistenciju hrvatskih građana. U svakoj iole funkcionirajućoj državi, ovi podaci bili bi razlog za opću uzbunu, parlament ne bi prestajao s radom dok ne utvrdi što rade državna tijela odgovorna za tržišnu utakmicu te dok ne budu utvrđeni krivci za ovakav tržišni nered. Umjesto ozbiljnog pristupa u Hrvatskoj smo prošli tjedan doživjeli jedan neuvjerljivi, jeftini i bizarni igrokaz premijera Plenkovića o njegovom takozvanom ograničavanju cijena.

Plenkovićeva obmana i manipulacija

U tekstu zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva dokumentirano je i to neupitnim brojkama da je ono što je Plenković govorio o cijenama jest obična obmana i manipulacija.
Mi u Hrvatskoj svjedočimo neviđenom udaru na platežnu moć hrvatskih građana, svjedočimo brutalnom i nepripadajućem povećanju dobiti pojedinih gospodarstvenika, a politička i medijska scena šuti! Šutnja o neviđenoj nepravdi jest izdaja osnovnih demokratskih vrijednosti i interesa najugroženijih dijelova našega naroda. Zašto šuti akademska zajednica? Zašto šute nevladine udruge? I konačno, čega i koga se boji oporba ako šuti o otvorenoj pljački kojoj su izloženi hrvatski građani? Zašto je došlo do ovoga tržišnog poremećaja? Tko je dopustio kršenje zakona? Tko je profitirao na mukama hrvatskih građana. I zašto nitko do sada za to nije kažnjen”, upitala je saborska zastupnica te dodala da se ne smije dopustiti da hrvatski građani budu građani drugog reda u Europskoj uniji.

Dopustili kartelsko monopolističko udruživanje

”U svakoj uređenoj državi o bitnim poremećajima na tržištu moraju se utvrditi činjenice. Zato je Hrvatski sabor dužan uspostaviti istražno povjerenstvo kako bi se na temelju činjenica utvrdili razlozi i krivci ovoga udara na svakodnevnu egzistenciju hrvatskih građana. Hrvatski građani moraju doznati zašto Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Državni inspektorat Republike Hrvatske te Hrvatska narodna banka nisu provodili zakone. Zašto su institucije koje hrvatski porezni obveznici plaćaju da skrbe kako bi tržište u Hrvatskoj funkcioniralo, a formiranje cijena rezultat ponude i potražnje te zdrave konkurencije, zašto su te institucije dopustile kartelsko monopolističke zlouporabe i opće bezakonje.
Stanje u Hrvatskoj možemo metaforički opisati kao kad direktor robne kuće polomi koljeno zaštitaru i razoruža ga kako bi njegovi lopovi mogli opljačkati robnu kuću. Nakon par dana taj isti direktor čudi se kako sada i drugi pljačkaju tu robnu kuću, zaboravljajući da je on osobno zaštitara onesposobio u obavljanju njegova posla”, tumačila je Vidović Krišto.

Monopol osiromašuje većinu, a bogati manjinu

Napomenula je potom da su i Hrvatska narodna banka i Državni inspektorat i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja upravo po ovoj metafori onesposobljeni kako bi se razni privilegirani moćnici u uvjetima monopolske zlouporabe ili otvorenog lopovluka mogli besramno bogatiti.
”Svaki monopol skup je i uvijek znači loš život za ogromnu većinu stanovništva, a korist isključivo imaju monopolisti i uski krug oko njih
Cijene u Hrvatskoj, od krumpira, jaja, kave, mlijeka, brašna ali i drugih bitnih proizvoda jesu posljedica monopola, nedopuštenog kartela te uvozničkog lobija koji s korumpiranim i blokiranim državnim institucijama onemogućuju domaću proizvodnju.
Sve ono što se u Hrvatskoj može proizvesti, ne proizvodi se u dovoljnoj količini i tako imamo situaciju da Hrvatska uvozi i jaja i svinjetinu i govedinu i mlijeko… Razlog za ovo stanje nije zato što su Hrvati lijeni, ili zato što nisu u stanju nešto proizvesti, već zato što HNB ne funkcionira i ne nadzire banke u njihovom nezakonitom poslovanju, a za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, nitko ni ne zna čime se oni uopće bave.  Svima koji tvrde da je ovo stanje u Hrvatskoj prirodno, postavljam pitanje je li Europska komisija bedasta zato što zbog zlouporaba kaznila Google s dvije milijarde i četiristo tisuća milijuna eura, što je u međuvremenu potvrdio i Sud Europske unije”, kazala je saborska zastupnica.

Trgovci protuzakonito dogovaraju cijene

Naknadno je upitala što je učinila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zbog činjenice da u Hrvatskoj imamo samo četiri proizvođača jaja, koja naočigled dogovaraju svoje cijene skupa s trgovačkim lancima?’
”Odgovor je sadržan u sljedećim podacima: kako je moguće da su cijene kave, pelena i higijenskih potrepština gotovo iste u svim trgovačkim lancima? Jer ako mali trgovački lanac nabavlja tisuću komada određenog proizvoda, a veliki trgovački lanac petsto tisuća komada tog istog proizvoda, onda je nemoguće da mali trgovački lanac plaća istu cijenu kao i velik trgovački lanac.  Dakle, ako su te cijene iste i u malom i u velikom trgovačkom lancu, onda je zaključak da je to dogovorena cijena. Dogovarati cijene jest po hrvatskom zakonu, ali i po europskim pravilima nedopušteno kartelsko udruživanje, a to je dame i gospodo kazneno djelo”, tvrdi Vidović Krišto.

Uska skupina moćnika blokira institucije

Naglasila je da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije učinila doslovce ništa da spriječe monopolske cijene u Hrvatskoj te dodala da ni koncern Agrokor nikada ne bi nastao da je ta agencija funkcionirala….
”Kako je moguće da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ništa nije poduzela u slučaju proizvođača krumpira Agro Dodleka koji je izložen doslovno mafijaškim metodama Plenkovićevog tajkuna Pavla Vujnovca? Kako je agencija dopustila da imamo samo četiri proizvođača jaja, a jedan jedini proizvođač jaja koji sustavno ulaže u domaću proizvodnju i u daljnju tehnologiju bude izvrgnut udarima koji ugrožavaju njegovu egzistenciju? Što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja poduzela kako bi spriječila nepoštene trgovačke prakse u slučajevima proizvođača jaja Lukač i u slučaju proizvođača krumpira Dodlek? Ništa. Mi svjedočimo da uska skupina moćnika blokiran institucije”, kazala je zastupnica Vidović Krišto, te je prepustila riječ profesoru Ivanu Lovrinoviću.

Lovrinović: Inflacija je puno veća nego ju prikazuju

Dr. Lovrinović je u početku kazao kako je ovdje riječ o inflaciji i o nepodnošljivom rastu cijena niza proizvoda, zbog čega podržava inicijativu da se osnuje istražno povjerenstvo kako bi se utvrdila odgovornost svih ovdje nabrojanih institucija za ovakav vrtoglavi rast cijena.
”Ja ću se fokusirati na dodatni segment: kao što vidimo inflacija u Hrvatskoj nestaje iako se već odavno ne prikazuje realno. Ona se ukorijenila i prijeti sve većim posljedicama posebice prema onima koji su najslabiji, jer je poznato da inflacija siromašne čini još siromašnijima, a bogate čini bogatijima.

Inflacija pojela četiri milijarde eura iz mirovinskog fonda!

U drugom mirovinskom stupu inflacije je u protekle dvije godine od 19 milijardi eura mirovine doslovno pojela oko tri i pol do četiri milijarde eura, ili oko 30 milijardi kuna! O tome se šuti, kao i o tome što od toga mogu očekivati budući umirovljenici.
Ovakav način ‘suzbijanja inflacije”, po modelu Milke Planinc vodi u sigurnu recesiju, preciznije rečeno u stagflaciju. Što to znači?

‘Čeka nas najgora bolest – stagflacija’

Stagflacija je najgora bolest u gospodarstvu, jer u isto vrijeme postoji i inflacija i gospodarski pad. Stagflacija je pred našim vratima, Njemačka je ušla u početak stagflacije, a to znači da će se vrlo brzo širiti diljem eurozone, a ovdje se kod nas obmane šire da stojimo izvrsno, da raste BDP, a vidite već kako je u zadnjih mjesec dva snažno pala industrijska proizvodnja, a to znači da pred vratima imamo recesiju, odnosno stagflaciju,.
Što je bitno Vladi? Njima je jedino bitno da primire narod do izbora, a poslije što bude. I zato je ovaj paket mjera obična populistička predstava, to jest obična farsa”, istaknuo je profesor Ivan Lovrinović.
FOTO: Ilustracija Pixabay; screenshot videosnimke press konferencije održane u Saboru

O OVOME SE ŠUTI: Cijene hrane u svijetu padaju, samo u Hrvatskoj rastu. Evo zašto

Možete li pogoditi čiji krumpir prodaje Konzum nakon što su izbacili međimurski?